Mitä sinun tulisi tietää kosmetiikan puhdistusaineista?

Puhdistus on ensimmäinen askel ihonhoidossa. Sitä ei kannata aliarvioida. Jos puhdistuksen jälkeen iho tuntuu epämukavalta, kannattaa miettiä: onko syynä puhdistusaine? Tämä artikkeli käsittelee lyhyesti puhdistusaineiden vaikutusta ihoon ja hiuksiin ja myös ainesosia, joista meidän arkipäivän shampoot, suihkugeelit ja puhdistusvaahdot on tehty.

Jos otatte käsiinne minkä tahansa kosmetiikkatuotteen, sen kääntöpuolelta löytyy tuotteen ainesosaluettelo. Se alkaa sanalla Ingredients tai INCl. Ensimmäiset 3-5 ainesosaa ovat tuotteen perusta. Kun puhutaan puhdistusaineesta, juuri nämä 3-5 ensimmäistä ainesta kertovat teidän ihonne tai hiustenne puhdistuksen laadusta ja hellävaraisuudesta.

Hellävarainen ihon ja hiusten puhdistus

Sulfaatit usein löytyvät puhdistusaineen koostumuksesta. Sulfaatit ovatpinta-aktiivisia aineita, joita käytetään laajasti kosmetiikkatuotannossa. Niitä käytetään esimerkiksi shampoiden, vaahtojen ja kasvogeelien tuotannossa, sekä kodin pesuaineiden tuotannossa. Yhdistettynä veteen, sulfaatit saavat kosmetiikkatuotteen vaahtoamaan ja puhdistavat tehokkaasti, mutta sulfaatit voivat vahingoittavat ihon suojakerrosta javaurioittaahiusten rakennetta. Pitkäaikainen sulfaateilla rakennettujen puhdistusaineiden käyttö tarkoittaa sitä, että sulfaatit kertyvät ihon pintakerrokseen ja aiheuttavat ihon hilseilyä, punoitusta ja kutinaa. Nämä ovat merkkejä ihon kuivuudesta ja ärsytyksestä.

Useimmiten kosmetiikkatuotteissa käytetyt sulfaatit (kolme ensimmäistä agressiivisimpia) ovat:

 • Sodium Lauryl Sulfate
 • Ammonium Lauryl Sulfate
 • Sodium Laureth Sulfate
 • Sodium Myreth Sulfate
 • Sodium Coco-Sulfate.

Muistan, kuinka vielä kosmetologiopintojeni ensimmäisenä vuonna lähdin kauppoihin etsimään sulfaatittomia puhdistusaineita. Tehtävä oli melkein mahdoton. Jopa herkälle iholle tarkoitettujen puhdistusaineiden ainesosaluetteloista löytyi sulfaatteja luettelon alkupäästä. Niitä oli myös lasten pesuvaahdoissa, geeleissä ja shampoissa, saman verran kuin aikuisten tuotteissa. Syy siihen on se, että sulfaatit ovat halpa raaka-aine. Tämän takia niitä käytetään niin laajasti kosmetiikkatuotteissa sekä kodin siivoustuotteissa.

On myös hyviä uutisia: luomukosmetiikassa sulfaattien käyttö on rajoitettu. Niiden sijasta käytetään iholle ystävällisempiä raaka-aineita, kuten:

 • Cocamidopropyl Betaine
 • Lauryl Glucoside
 • Coco Glucoside
 • Disodium Cocoamphodiacetate
 • Disodium Laureth Sulfosuccinate.

Luonnonperäisillä puhdistusaineilla on erikoisuutensa, joista kerron luonnonshampoiden käytön esimerkissä.

Sulfaatittomat shampoot ja niiden käyttö

Khadin ayurvediset luonnon shampoot

Sulfaatittomat shampoot ovat juoksevampia, kuin tavalliset, koska niissä ei käytetä sakeutusaineita. Niistä ei tule paljon vaahtoa. Silti luonnonperäiset shampoot pesevät hyvin hiuksia ja päänahkaa. Pitää muistaa vain kaksi sääntöä:

 • shampoon levittämisen jälkeen jätä shampoo vaikuttamaan pariksi minuutiksi parempaa puhdistusta varten, varsinkin jos käytät muotoiluaineita, hiusgeelia tai hiusvahaa. Sen jälkeen shampoo pitää vaahdottaa ja pestä pois.
 • toista sama vielä kerran.

Luonnonshampoot sisältävät myös kasvipohjaisia ainesosia kuten yrttejä, kasviöljyjä ja eteerisiä öljyjä. Nämä vaikuttavat positiivisesti hiusten rakenteeseen, hiusten kasvuun ja päänahkaan.

Miten shampoot liittyvät kosmetologiaan?

Kun shampoota pestään pois, se jättää jäljet kasvoihin. Jos shampoossa on iholle haitallisia aineita, ne saattavat aiheuttaa kasvoille kuivuutta ja ärsytystä, vaikka kasvojen puhdistukseen käytättäisitkin hellävaraisia puhdistusaineita

Tarkistakaa suihkussanne olevat purkit ja tuubit.

Tulkaa meille lisäneuvontaa varten. Me autamme teitä valitsemaan oikeaa kosmetiikkaa.

 

Kuvat: Natural Beauty Oksana, Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

seitsemäntoista − kahdeksan =