top of page
Natural Beauty, rentouttava hieronta Rovaniemi, kasvohoito Rovaniemi, hemmotteluhoito Rovaniemi, luonnonkosmetiikka Rovaniemi.

AYURVEDA

Intialainen perinnelääketiede, ayurveda, pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan tietouteen elämästä. Ayurveda pitää yksilöä kokonaisuutena ja pyrkii vahvistamaan kehon omaa kykyä parantaa itseään. Siinä käytetään hyväksi luonnon omia hoitomenetelmiä palauttamaan kehoon terveys, tasapaino ja hyvänolon tunne. Ayurvedaan kuuluu kaikki elämän osa-alueet, kuten ravinto, liikunta, meditaatio, jooga, hieronta ja muut hoidot.

Ihmiset jaetaan ayurvedassa hoidollisesti kolmeen päätyyppiin: Vata, Pitta ja Kapha. Kun opimme tuntemaan oman yksilöllisen kehotyyppimme ja eri tekijöiden vaikutukset siihen, pystymme ennaltaehkäisemään epätasapainotilojen syntymisen. Ayurvedassa tavoitellaankin täydellistä terveyttä, jolla tarkoitetaan jatkuvaa hyvinvointia. Kun voi hyvin, säteilee hyvää oloa myös ympärilleen.

Ayurvedan avulla on mahdollista saavuttaa aito kauneus ja hyvinvointi. Edellä mainitut kulkevat käsi kädessä. Ayurvedan oppien mukaan terve iho on luonnollinen tila, kun keho ja mieli ovat tasapainossa. Iho on siis fyysinen heijaste sisäisestä hyvinvoinnistamme. Sisäisellä hoidolla on suuri merkitys ulkoisen hoidon ja sopivien hoitotuotteiden lisäksi. Oman hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ja juoda puhdasta vettä sekä nukkua riittävästi. Luonnossa liikkuminen ja positiivisen elämänasenteen vaaliminen ovat myös tärkeitä.

Ayurvedan kokonaisvaltainen hoitofilosofia on hoitojemme perustana. Perinteinen ayurvedinen koko kehon öljyhieronta rentouttaa ja uudistaa kehoa sekä mieltä. Hierontaliikkeet parantavat verenkiertoa ja venyttävät lihaksia ja niveliä. Hieronta poistaa kehosta kuona-aineita ja vaikuttaa lymfakiertoon sekä hermostoon. Se lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kasvot ovat kehon näkyvin ja kaunein osa. Kasvoista heijastuu tunteemme ja ajatuksemme. Ayurvedinen pää- ja kasvohieronta rentouttaa kehoa, rauhoittaa mieltä ja selkeyttää ajatuksia. Hieronta palauttaa kasvoille sen luonnollisen loiston.

Natural Beauty, luonnonkosmetiikka Rovaniemi, ayurveda Rovaniemi

VATA KEHOTYYPPI (DOSHA)

Vatan elementit, eetteri ja ilma, vastaavat kaikista kehon liikkeistä. Vata on luonteeltaan kylmä, kuiva, epäsäännöllinen, nopea ja muuttuva. Ayurveda kehotyypeistä vata on kaikista hennoin. Vatan ruumiinrakenne on kapea ja hänen lihakset ovat ohuita ja pitkiä. Vatalla on epäsäännöllinen ruokahalu, hän pärjää toisinaan pitkiä aikoja syömättä, mutta toisinaan hän ei tule millään kylläiseksi. Kehon kuivuudesta johtuen, vata-henkilöt kärsivät tyypillisesti nivelkivuista ja nivelten naksumisesta. Kuiva keho aiheuttaa myös ummetusta ja naisilla hormonitoiminta on epäsäännöllistä sekä kuukautiset kivuliaita. Vata sopeutuu nopeaa muutoksiin ja omaksuu uudet toimintatavat ja uuden ympäristön nopeasti. Vata on tasapainossa energinen, luova ja innostunut. Epäsäännöllinen energiataso voi kuitenkin tehdä päivärytmistä sekavan. Tämä aiheuttaa vatalle stressiä, ahdistusta, pelkoja, palelua, ja tällöin vata haluaa olla yksin eikä hänen ei tee mieli syödä mitään. Vatan tulee suosia lämmittäviä, kosteuttavia ja ravitsevia ruokia. Säännöllinen päivärytmi (ruoka-ajat, uni ja lepo) on vata kehotyypeille tärkeintä.

Natural Beauty, luonnonkosmetiikka Rovaniemi, ayurveda Rovaniemi

PITTA KEHOTYYPPI (DOSHA)

Pitta koostuu tuli ja vesi elementistä. Pitta on luoteeltaan kuuma, voimakas, terävä ja pistävä. Pitta on tyypillisesti keskikokoinen, sopusuhtainen ja lihaksikas. Pittalla on vahva ruoansulatus, hän lihoaa ja laihtuu helposti. Ihottumat, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat pittalle tyypillisiä. Kun pittaa on liika, se aiheuttaa migreeniä, kilpirauhasen häiriöitä, erilaisia vatsavaivoja ja hormonihäiriöitä sekä ylensyöntiä. Naisilla myös vaihdevuosien aiheuttamat kuumat allot ja mielialan vaihtelut ovat yleisiä. Pittalla on selkeät tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Pitta on luontainen johtaja ja suunnannäyttäjä. Kun pitta on tasapainossa, hänellä on hyvä keskittymiskyky, hän on tarkka ja huolellinen ja hän pystyy ottamaan isojakin riskejä. Kun pittaa on kehossa liikaa, pitta voi olla äkkipikainen, aggressiivinen ja stressata turhaan. Huolellisuus muuttuu ylihuolehtimiseksi ja ylisuorittamiseksi. Ruokavaliolla on suuri merkitys pittan tasapainottamisessa. Pittan tulisi suosia mietoja makuja ja välttää tulisia, happamia ja mausteisia ruokia. Myös viileä raikas ilma laskee pittaa, joten pitan on hyvä liikkua paljon raittiissa ilmassa.

Natural Beauty, luonnonkosmetiikka Rovaniemi, ayurveda Rovaniemi

KAPHA KEHOTYYPPI (DOSHA)

Kaphan hallitsevat elementit ovat vesi ja maa. Kapha on luonteeltaan vakaa, raskas, hidas, kylmä ja rasvainen. Ayurveda kehotyypeistä kapha on isokokoisin. Hidas ruoansulatus, aiheuttaa ylipainoa ja laihduttaminen on vaikeaa. Kun kapha on epätasapainossa, se aiheuttaa ylipainoa, astmaa, allergioita, sydän ja verisuonisairauksia. Tasapainoisena kapha on rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen. Hän nauttii rutiineista ja tekee asioita samalla tavalla vuodesta toiseen. Kaphat ovat fyysisesti kestäviä ja jaksavat tehdä paljon asioita rauhallisella tahdilla. Kaphalla on kadehtivan kaunis iho. Epätasapainossa kapha vastustaa muutoksia, kiintyy asioihin ja ihmisiin liikaa ja laiskistuu helposti. Kaikista ayurveda kehotyypeistä säännöllinen liikunta on kaphalle tärkein. Myös kevyt ruoka-valio auttaa kontrolloimaan kaphaa.

bottom of page